Nedan försöker jag svara på ett antal vanliga frågor.
Om du har en annan fråga, får du självklart alltid kontakta mig
Jag har inget domännamn än, kan du ordna det?
För att en hemsida ska fungera behövs både ett domännamn och ett webbhotell. En domän är adressen du skriver in i adressfältet i din webbläsare och som tar dig till en server på internet, en exempel är: mittföretag.se. Jag kan hjälpa dig hitta ett passande domännamn. Det brukar fungerar bäst med en kort namn utan svenska bokstaver (ÅÖÄ) för att webbläsare kan inte läsa de och då blir det konstiga tecken. Om ditt företagsnamn består av svenska bokstaver kan du eventuellt köpa din riktiga namn som tilläggsdomän. Det enklaste är det att köpa din domän hos samma företag där du har din webbhotell abonnemang. Det är du som ingår avtal med webhotell och blir ägare av domänen.
Behöver jag ett webbhotell och kan du hjälpa mig med detta?
För att lägga en hemsida på nätet behöver du i alla fall en webbhotell och domännamn. Jag kan hjälpa dig med att ordna ett webbhotell, men det är inte inkluderat. På detta sätt kan du själv bestämma över vilken webbhotell och vilken paket du vill ha. Kanske har du redan en webhotell som du är nöjd med. Det finns hur mycket webbhotell som helst och alla har olika paket. Så det är bra att veta vad det är du behöver.
Det finns dyrare webbhotell som frågar över 500 kr/ månad men också budget som kan vara så billigt som 50 kr/ månad. Som mindre företag behöver du antagligen inte den dyraste lösning men det är viktig att visa saker är inkluderat.
Paket du väljer ska i alla fall ha en SSL-certifikat inkluderat. Detta certifikat gör att din hemsida är HTTPS (istället för http), som har med säkerhet att göra. Detta är också viktig för att HTTPS hemsidor gör det mycket bättre i Googles sökresultater. Om en hemsida är inte säkert visas även en varningstext i webbläsare.
Det är också viktig att fler e-postadresser är inkluderat så att du kan skapa egna adresser, t.ex. jag@mittverksamhet.se. En specifik adress med dit företagsnamn känns mer professionell än en hotmail eller gmail adress.
En annan sak är minne och hastighet. Hur lång du kommer upp i Google sökresultat är beroende på hastighet en långsam hemsida. Det brukar räcker med minimal 200 GB SSD minne och 2 GB RAM.
Varför måste min hemsida vara HTTPS och vad har det med ”inte säker” meddelande av Google att göra?
Vissa hemsidor har en ”Inte säker” varning eller öppnar inte alls för att virusskydd blockerar dem. Från och med juli 2018, får alla sidor på Internet utan HTTPS (SSL-certifikat), en “Inte säker” och denna meddelande av Google Chrome: ”Anslutningen till webbplatsen är inte säker. Du bör inte ange några känsliga uppgifter på den här webbplatsen (till exempel lösenord eller kreditkortsuppgifter) eftersom hackare kan stjäla dem.” Google ska snart även skärpa varningen med en röd varningstriangel i adressfältet.
Dessutom ger Google en högre rankning i deras sökresultater till de hemsidor som är HTTPS (använder SSL). Det är därför viktig att uppgradera till HTTPS, för att undvika att förlora (potentiella) kunder på din hemsida.
Alla webbplatser som Nordiska Stil skapar ska ha ett HTTPS-protokoll. HTTPS står för HyperText Transfer Protocol Secure. Om en hemsida har HTTPS betyder det att informationsöverföringar sker krypterad, som ger mer säkerhet när det gäller överföringar av (privat) information, samt skyddar det användarens integritet.
För en säker HTTPS anslutning krävs ett SSL/TLS-certifikat kopplat till servern. Detta certifikat kan beställas av webbhotell, ofta är det även inkluderat i abonnemang. Det är uppdragsgivares ansvar att se till att SSL/TLS-certifikatet finns, så att Nordiska Stil kan lägga till certifikatet på webbplatsen.
Varför ska min hemsida vara mobilanpassad?
Antalet mobil- och surfplatteanvändare passerade antalet datoranvändare redan i 2016. Det betyder att genomsnitt hälften av dina (potentiella) kunder inte har en positiv upplevelse när de besöker din hemsida som är inte mobilanpassad. Även Google föredrar mobilanpassade sidor, de kommer automatiskt att rankas bättre på deras sökresultater.
Varför behöver jag en hemsida, jag har väl redan en Facebook (företag)-sida?
Det finns flera anledningar till varför en Facebook-sida inte är en ersättning för en hemsida. Facebook är främst avsedd som ett kommunikationsmedel mellanvänner, men används idag även av företag för att marknadsföra sina produkter eller tjänster. Facebook är inte ett alternativ till en hemsida för att de är två helt olika saker. En hemsida är del av ditt företag och företagsidentitet, som ett slags digitalt visitkort med många fördelar. En Facebook-sidan är ett kommunikationsmedel man kan använda för att marknadsföra sitt företag, lite somen annons i tidningen. Kort sagt, som företag är din egen hemsida viktigast, du kan välja att också ha en Facebook-sida som du använder som ett marknadsföringsverktyg.
Vem läser mina meddelanden?
Om du kommunicera någonting på Facebook är chansen stort att dina följare inte kommer läsa detta. Sedan 2018 prioriterar Facebook meddelanden från vänner och familj, över inlägg från företag. Dessutom vissas ditt meddelande bara kort, då försvinner den väldigt snabbt i det konstanta flödet av nya inlägg som publiceras på Facebook. Eftersom Facebook ständigt förändras, finns det en stor chans att dina kunder inte hittar den information de letar efter. Sociala medier förändrar ständigt och intresset för Facebook minskar särskilt bland ungdomar.
Är mitt företag lätt att hitta i Googles sökresultat?
Om jag letar efter ett visst företag känns det helt logiskt att söka på Google, det är faktiskt vad de flesta människor gör. Därför är det väldigt viktigt att ditt företag finns i sökresultaten. De företag som har en egen hemsida vissas högre, en Facebook-sida vissas inte alls lika bra som en hemsida bland sökresultaten. Med hjälp av relevanta nyckelord och sökmotoroptimering kan vi att Nordiska Stil ser till att din hemsida hittas högre upp i Googles sökresultat.
Har jag kontroll över min design och företagsidentitet?
Du har inte mycket kontroll över utseende av Facebook-sidan, den ser in princip ut som alla andra Facebook-sidor. Det är Facebook som har kontroll över din Facebook-sida, hur det ser ut och informationen som du har lagt på, de kan ändra eller ta bort saker om de vill. Däremot kan din hemsida se ut precis som du vill ha den, med egen formgivning, färger, bilder och layout. På detta sätt får du fullt kontroll över ditt utseende och varumärke.
Varför behöver jag en egen hemsida? Mitt företag finns redan på Gulasidorna, Eniro mm.
Om jag letar efter ett visst företag känns det helt logiskt att söka på Google, det är faktiskt vad de flesta människor gör. Därför är det väldigt viktigt att ditt företag finns i sökresultaten. Genom att skriva t.ex. ”rörmokare Svenstavik”, hittar man de företag som har en egen hemsida. Om man står i en lista på gulasidorna, då är man en av många företag att välja mellan. På din egen hemsida kan du förklara vad som skiljer dig från andra företag och ha fullt kontroll över utseende och design.
Potentiella kunder ofta tycker om att läsa lite mer om ett företag innan de gå vidare. På din hemsida är det möjligt att visa exempel på jobbs du tidigare gjort, positiva reaktioner från kunder eller ha ett särskilt kontaktformulär. Om du beställer en hemsida på Nordiska Stil, finns det alltid möjlighet att lägga till en webbutik, även på efterhand, då kan du sälja direkt till dina kunder. Förutom din egen hemsida är ditt företag också synligt på andra webbplatser med en länk till din hemsida.
Kan jag uppdatera och ändra min hemsida själv?
För att hemsidan ska vara säkert, bör WordPress, ramverken och tillägg alltid vara uppdaterade till de senaste versioner. När din webbplats har lagts på nätet kan du välja att ta hand om anpassningar och uppdateringar själv. Du får inloggningsuppgifter och en manuell som beskriver hur man gör. Du kan även ändra eller lägga till texter, sidor och bilder. Om du inte vill göra det själv får du alltid fråga mig.
Jag har redan en hemsida, kan du bygga om eller anpassa den?
Om du redan har en hemsida och är nöjd med designen, logotypen eller färgerna, då kan jag ta det som utgångspunkt för den nya hemsidan. Det är oftast så att en äldre webbplats inte längre är lämplig för återanvändning, t.ex. den är inte anpassad för mobiler eller den är mindre säkra. Därför bygger jag alltid en helt hemsida efter den senaste krav.
Hur många olika designförslag får jag välja mellan?
Med hjälp av den information jag fått genom ett frågeformulär och samråd med du, kommer jag med ett designförslag, som jag tycker passar dina behov. Om första förslaget är inte vad du hade tänkt dig, då får du ett nytt föreslag utan att det kostar dig mer. Viktigaste är att du är nöjd, innan jag börjar bygga din nya hemsidan.
Hur fungerar det med sökmotoroptimering?
Det är inte bara viktigt att ha en hemsida, det måste också vara lätt att hitta den i Google och andra sökmotorer. Med hjälp av relevanta nyckelord kan jag se till att din hemsida hittas högre upp i Googles sökresultater. Det är också viktiga att hemsida är mobilanpassad och säkert (HTTPS). Jag kan inte garantera att din hemsida ligger högst upp eller har en särskild placering på sökmotorer, detta påverkas av flera faktorer. De högsta sökresultaten är ofta betalda annonser.
Finns det möjlighet att ha flera språk på min hemsida?
Det är möjligt att lägga till andra språk på din hemsida. Det är två sätt en automatisk översättning som fungerar via Google translate. Den andra möjlighet är att du själ översätta dina texter. Jag kan hjälpa till med att möjliggöra detta, priset är på förfrågan.
Är det möjlighet att skapa flera e-postadresser?
Hos webhotell har man oftast möjlighet att lägga till olika e-postadresser, till exempel info@dittföretag.se, sales@dittföretag.se eller johan@dittföretag.se. Jag kan hjälpa dig med att ordna en eller olika e-postadresser till ditt företag.
Om du har fler frågor eller vill planera ett möte, gärna kontakta mig.